Borajánlat Villány kóstolási jegyzet

A borokat bemutatja Tamás Róbert Bock Pincészet sommelier

Borajánlat Villányból Tamás Róbert Bock Borászat sommelier közreműködésével. Bemutatás, és kóstolási jegyzet. Melyik fajta bor, milyen ételekhez jó párosítás.

Borok típusai

száraz vörösbor syrah 2016

Syrah

Syrah száraz vörösbor Száraz vörösbor borajánlat Syrah(Szirah)vagy Shiraz(Siraz)? Mindig felmerül a kérdés, tőlem is rengetegen…
olaszrizling-siklós-villány

Olaszrizling

Olaszrizling fehérbor (testes) Classicus fehérbor (testes) Olaszrizling Szárazsági fok: Száraz Cukortartalom: 1,4 g/l Alkoholtartalom: 12,64% Titrálható sav-tartalom: 4,9 g/l…
cabernet sauvignon 2017

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon vörösbor Cabernet Sauvignon (Közepesen testes) Classicus vörösbor Szárazsági fok: Száraz Cukortartalom: 1,3 g/l Alkoholtartalom: 14,32% Titrálható…
Cabernet-franc-villány-vörösbor

Cabernet Franc

Cabernet franc száraz vörösbor Cabernet franc borajánlat A világ minden jelentős borvidékén megtalálható fajta, elmondható,…

A szőlő fajtájától, cukortartalmától, a készítési eljárástól, az érlelési időtől függően különböző bortípusba sorolhatók. Szín szerint három csoportra oszthatók: fehér, vörös, valamint rosé. A technológiát tekintve más kategóriába tartoznak a pezsgők és a természetes édes borok.

Ételek

A kettőt nem lehet, de nem is érdemes szétválasztani. A borok az ételek kísérőik, kiegészítőik, ha úgytetszik társaik. Egy jól megválasztott évjáratú palack tartalma emeli az étkezés színvonalát, amiből adódik, hogy egy rossz választás csökkentheti annak élvezeti értékét.

Alapvetően a borokhoz vannak javaslatok, de ezeket nem kell kötelezően betartani, inkább csak a kisérletezések elkezdéséhez nyújtanak támpontokat, hiszen még mindig az a jó ital, amelyik ízlik a kóstolójának!

Portugieser – szárnyas és marhasültek, borjúpaprikás, halászlé

Kadarka – borjú- és bárányhús, halászlé, gulyás, paprikás, makaróni, spagetti

Kékfrankos – sült disznó- és marhahús, paprikások, vadpecsenyék, márvány sajt

Cabernet Franc -vadétel, belsőségekkel készült ételek, vadas, báránysültek, füstölt sajtok

Cabernet Sauvignon – frissen sütött marhahús, vad-pörkölt, gombás ételek, kemény és kékpenészes sajt

Merlot – meleg sonka, pácolt liba-kacsa ételek, füstölt nyelv, ementáli sajt

Rosék – főtt-párolt sertéshúsok, hideg sültek, felvágottak, zöldség- és krémlevesek, kecskesajt

Chardonnay – szárnyas sültek, malac sültek, sült- vagy rántott halak, Ementáli sajt.

Hárslevelű – tartalmas levesek, szárnyas vad és borjúhús, pástétomok, gyümölcsös desszertek

Olaszrizling – szendvicsek, hideg sültek, kocsonya, halászlé, borjúból készült ételek, Camembert sajtokhoz

Rajnai rizling -kiváló aperitifnek, tartalmas levesek, töltött káposzta, pörköltek, hideg sültek, Trappista, Óvári, Camember sajtok

Tramini – fehérhúsú szárnyasok, libamáj, sült halak, gyümölcsös körítésű sertés- és borjúételek, desszertek.

Főzés

Sok-sok étel elkészítéséhez fontos hozzávaló a bor. A bor zamatossága fűszeressége meghatározó szerepet tölt be a készétel ízében és természetesen minőségében is.

Ezekben a kérdésekben és sok egyéb másban is segítenek a különböző fajták leírásai.

Vörösborok Villányból

A Villányi vörösborok megjelenésükben tekintélyt parancsolóak, sötét gránátvörös színűek, illat- és zamat gazdagok, bársonyos tannin-tartalmúak, nagy potenciállal rendelkeznek, és hosszan érlelhetőek.

Minden borász egyetért, hogy ezek a borok fahordós érlelést igényelnek, majd azután a palackban is pihenniük kell, így alakulnak ki a tercier aromák amitől komplex élményt kapnak fogyasztóik.

A kitöltést követően is hagyjunk nekik időt, nézegessük, élvezzük illatukat, és lassan kortyolgassuk őket!

Villány szállás borospince borozás

Borospince

A szállás romantikus pincéjében elfogyasztani egy pohár villányi bort különleges élmény!

„In vino veritas, in aqua sanitas!”

Borban az igazság, vízben az egészség!

Vörösbor és egészség

A vörösbor egészségvédő hatása ma már nem titok, remek antioxidáns. Jó minőségű termékek jelentős mértékben tartalmaznak polifenolt, konkrétan több mint tízszeres mennyiségben, mint fehér társaik.

Sorrendben a Cabernet Sauvignon, a pinot noir, a zweigelt, a portugieser és a merlot következik a hatóanyag koncentráció mértékében.

A minőség mellett a mennyiség is nagyon fontos. Naponta maximum 1-2 deciliter fogyasztása javasolt, nagyobb mennyiségben káros hatásai lehetnek.

Mely betegségek megelőzésében hasznos a vörösbor fogyasztása?

Szív és érrendszeri betegségek kialakulása a felére csökkenthető mértékletes fogyasztásával. A benne található szaponin érvédő hatású, a káros koleszterin nem képes megtapadni az érfalon.

Továbbá gyulladáscsökkentő, sejtvédő, magas kalcium és magnézium tartalmának köszönhetően izületi és csontbántalmak enyhítésében is nagy segítség.

Régi kultúrákban orvosságként tartották számon gyomorproblémák, gyulladások kezelésében.

Egészségükre!

Kövessen minket közösségi oldalainkon!

Szerezzen exkluzív ajánlatokat!

Kapcsolat - Foglalás