cabernet sauvignon testes vörösbor

Cabernet Sauvignon vörösbor

Cabernet Sauvignon (Közepesen testes)

Classicus vörösbor

Szárazsági fok: Száraz

Cukortartalom: 1,3 g/l

Alkoholtartalom: 14,32%

Titrálható sav-tartalom: 5,4 g/l

Cukormentes extrakttartalom: 33,5 g/l

Francia eredetű világfajta, amely a villányi borvidék dűlőin is a legszebb arcát mutatja. Erjesztést követően, 12 hónapig nagy tölgyfahordóban érlelődik. Sötét intenzitású, mélyvörös színű nagy testű bor. Illatában és ízében erdei gyümölcsök fedezhetők fel. Sok éves érlelési potenciállal bír. A világ egyik legismertebb kékszőlőfajtája, jellemzően majdnem minden borvidéken termesztik.

A szőlőfajta eredete a Délnyugat-Franciaországban honos cabernet franc és sauvignon blanc szőlőfajták vadon történő beporzásának eredménye. Valószínűleg nevében is ezért szerepel: a francia „sauvage” szó jelentése ‘vad’, azaz a szőlőfajta neve „vad cabernet”.

A Cabernet Sauvignon Villányban testes magas csersavtartalmú bort ad, nagy tanninnal és  különleges zamattal, amely kiválóan passzol sült marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, máj- és húspástétomokhoz, kemény és kék penészes sajtokhoz.

Kiemelkedően magas antioxidáns tartalma miatt, mértékletes fogyasztása jó hatással van az egészségre.

A termesztés egyszerűségének köszönhetően népszerű a szőlészetek körében az egész világon. A vastag bogyóhéj ellenállóvá teszi a rothadásnak, a kemény fás szára miatt jó fagytűrő és a belőle készített bor jó struktúrájú és jól felismerhető karakterű.

A fajta ültetvények a világon nagyjából 260 000 hektár területen fekszenek. A leghíresebb termőterületek Franciaországban (Bordeaux), Olaszország (Toszkána), Amerikai Egyesült Államokban (Napa-völgy), Ausztráliában (Coonawarra) vannak, de szép borokat találunk Chilében, Dél-Afrikában és Új-Zélandon is.

Magyarországon a Villányi és a Szekszárdi borvidékről származó fahordós érlelésű példák között vannak remek nagytestű magas csersav és alkoholtartalommal rendelkező borok.

Étel párosítások

Testes vörösbor ezért kiadós, nehéz, erős vagy fűszeres ételek mellé javasolt fogyasztása.

  • Marhapörkölt, Sült vagy grillezett marhahús, hamburger
  • Vadhúsok sütve, grillezve.
  • Bárányhús sütve, grillezve.
  • Füstöltsonka, füstölt-kolbász, steak-ek, pácolt húsok.
  • Székelykáposzta, töltött káposzta.
  • Sült kacsa
  • Lencse

Különleges sajtokhoz, diós süteményekhez, étcsokoládéhoz remek párosítás.