Cabernet franc Villány vörösbor

Cabernet franc száraz vörösbor

Cabernet franc borajánlat

A világ minden jelentős borvidékén megtalálható fajta, elmondható, hogy a villányi területeken, az itteni mikroklímának és talajszerkezetnek köszönhetően remekül érzi magát és szép értékes termést hoz. A szakma egyik legelismertebb borszakírója, a 2020-ban elhunyt Michael Broadbent nyilatkozata szerint a „cabernet franc Villányban megtalálta természetes otthonát”.  A Villány Borrendi avatás egyik sarkalatos pontja, hogy fel kell ismerni a Franc borokat! Erjesztés után, 1 évig tölgyfahordókban érleljük. Erősen sötét, mélyvörös színű nagy testű száraz vörösbor. Illatában és ízében rendkívül komplex, melyben a gyümölcsösség harmonizál a hordóból származó aromákkal.

A 2016-os tél enyhe volt, a tavaszi meleg is korán jött, így a rügyfakadás is hamarabb elkezdődött. Az áprilisi lehűlés helyenként fagykárt is okozott, jellemzően a siklósi és attól nyugatra fekvő területeket érintette. A tavasz végén meglepően nyárias időjárás kedvező hatással volt az ültetvényekre. A nyáron sok csapadék, és a hőmérséklet hirtelen változásai nehéz kihívások elé állították a szőlészeteket. A megfelelően elvégzett növényvédelmi és zöldmunkák jó minőségű termést eredményeztek.
A szüret enyhén kitolódott, de a szeptember végi melegebb napok gondoskodtak a megfelelő mustfokról.

Tradicionális szokássá vált a Franc&Franc konferencia ahol nemzetközi szakértők is több esetben részt vesznek. A legnagyobb érdeklődés a 12 villányi cabernet franc bemutatkozása, melyeket szakértő zsűri válogat ki minden évben a borvidéken termelt franc-ok közül. 2020-ban sajnos ez az esemény csak online került lebonyolításra a Covid-19 világjárvány miatt.

Cabernet franc jellemzői

Szárazsági fok: Száraz
Cukortartalom: 1,3 g/l
Alkoholtartalom: 14,43%
Titrálható sav-tartalom: 4,4 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 29,1 g/l

 

Étel párosítás

A villányi borvidék kitüntetett figyelemmel kísért vörösbora testes, fűszeres, karakteres borok közé tartozó fajta. Magában fogyasztva vagy nehezebb ételek mellé, sült vörös húsokhoz, (sertés, marha) javasolt, azonban érlelt vagy füstölt sajtokhoz is remek választás. Vadételek és belsőségekből készült ételek mellé feltétlenül megér egy próbát!

Borajánlat oldal

A villányi franc-ok testességét a termőterület szubmediterrán mikroklímáján túl az ásványi anyagokban gazdag dűlők is adják. A vörösbor szőlők itt képesek tannin gazdag termést hozni, ez a magas napsütéses óráknak is köszönhető.

Találhatók a borvidéken olyan területek is ahonnan minden évben remek testű borok születnek a franc szőlőkből. A borászok szaktudása elengedhetetlen az érett szőlő szüretelés idejének meghatározásában és azt követően a borkészítési folyamatokban is. A héjon áztatás, erjesztés, a hordós érlelés minden részletében történő odafigyelést igényel, melyek nagymértékben befolyásolják az elkészülő borok testességén túl azok minőségét is. A nagy testes komoly minőségű borok születéséhez minden tényezőnek maximálisan jónak kell lenni.

A cabernet franc szőlő

A Cabernet Sauvignon unokatestvéreként számon tartott fajta, azonban a világ minden táján egyre nagyobb figyelmet kap a borászok részéről. Ennek oka, hogy koraibb érésű így hűvösebb tájakon és években is valószínűbb teljes beérése. Viszonylag késői érésű. Közepes termőképességű, fürtje és bogyói is kicsik, a bogyóhéja vastag színanyagban gazdag.

A villányi borvidék közel hatodán találkozhatunk franc ültetvényekkel ez 350 hektáros területet jelent. Az eredetvédett prémium és szuper prémium 100%-os franc borok Villányi Franc néven kerülnek forgalomba hozatalra.

Villányi eredetvédelem - kikerics védjegy

A Villány borok címkéjén találkozhatunk a magyar élővilág egyik védett virágát ábrázoló védjeggyel.

Csak a Szársomlyó hegy déli oldalán élő, a tavasz első hírnökei közé tartozó virág, jelképévé vált a villányi borvidéken termelt szőlőnek és a belőlük készített boroknak. A kikerics szimbolizálja a világ egyik legérdekesebb borvidékén termelt villányi borok egyediségét és hitelességét. Az itt termelt borok eredetét és karakterét is úgy védik mint a védjegyen található növényt.

A védjegyről