Syrah száraz vörösbor

Syrah száraz vörösbor

Száraz vörösbor borajánlat

Syrah(Szirah)vagy Shiraz(Siraz)? Mindig felmerül a kérdés, tőlem is rengetegen megkérdezték vendégeim az évek során.

Mindkettő használható, az első talán az európai országokban, míg az utóbbi Ausztráliában és az USA-ban elterjedtebb.

2003-ban kerültem a pincészethez akkor még nem ismertem a fajtát, nem is sejtettem, mekkora bort rejtenek kis magyar tölgyfahordóink.
Első kóstolásra megszerettem, bár nem volt nehéz ugyanis a 2003 a mai napig Villányban sokat emlegetett termés.

2006 ban pedig kiderült a minőség, Egy Bordeaux – borversenyen a világ legjobb Syrah díját kapta meg.

Magyarországra 1997-ben került Gál Tibor által, aki sajnos 2005-ben elhunyt, többek közt ezt a szőlőt is neki köszönhetjük s még sok minden mást is, ami jellemzi a Magyar szőlész-borász kultúrát. Ezt a fajtát Ő telepítette először Egerben.

A Syrah származása megosztó, a mai napig vitatott, bár hivatalosan francia fajta (Rhone völgye) egyesek szerint arab, perzsa, vagy szicíliai származású, sőt van aki azt hangoztatja, hogy Noé a bárkáján ezt a szőlőt vitte magàval.

A Bock pince 2000-ben telepítette, és a már emlegetett bor volt az első úgynevezett “szűztermés”.
4 ha az ültetvény nagysága, a villányi borvidék déli fekvésű Boczor dűlőjében minden évben rendkívüli minőséget hoz évjárattól függetlenül .
Nagyon szépen alkalmazkodik egy hűvösebb évhez ekkor a borsosabb, herbálosabb jegyeket hordozza magával. Ezért is lehetséges az, hogy a világon nagyon sok helyütt megtalálható Ausztráliától dél Afrikán át Franciaországig.
Jó hozamú szőlőfajta mely bor formájában mély színeket produkál, gazdag tanninokkal.
Vezető gyümölcsjegyei a feketebogyósok, ízben vérnarancstól a lekváros húsos ízek is fellelhetők.

Syrah 2017 kóstolási jegyzet

Az ajánlatom a 2017-es évjárat lenne, ami egyik a kedvenceim közül. Az évjáratnál tökéletesek voltak a virágzás körülményei a nyár folyamán a csapadék mennyisége elegendő volt, eső általában az éjszakai órákban hullott jó ütemben. Gyönyörű hosszú száraz ősz volt, ami minden borász álma, mert így nyugodtan szüretelhet mindent, akkor amikor szeretne.

A bor megjelenésében sötét gránátvörös szín szélein rubin reflexekkel, illatában parfümös túláradó -vérnarancs, eper, szeder, mentás-csoki.
Ízben krémes enyhén vaníliás textúra lekerekedett puha tanninokkal.

Fogyasztását ajánlom 14-16 c fokon.

Nagyon sok ételt el tudok képzelni hozzá a fűszeres báránygerinctől egy sült kacsamellig a megfelelő körítéssel, de például egy bográcsos vaddisznópörkölt kapros galuskával telitalálat nálam. 

Egészségükre! 

Szárazsági fok: Száraz

Cukortartalom: 1,7 g/l

Alkoholtartalom: 14,31%

Titrálható sav-tartalom: 5,1 g/l

Cukormentes extrakttartalom: 30,6 g/l

Bocor dűlőből származó, hozamkorlátozás mellett termett különleges fajta. Szelekciós borcsalád részét képezi, az erjesztést követően új tölgyfahordóban 18 hónapig érlelődött. Feketébe hajló, gránátvörös szín jellemzi, aromavilágában édes fűszerek, túlérett gyümölcsök, menta érezhető, melyet az új hordós érlelésből származó csokoládés, vaníliás jegyek kísérnek.

2017. október elején szüreteltük 4 fürt / Tőkés hozam korlátozással.

Ajánlom továbbá a Vinart pincészet 2018-as évjáratú Koch Pálma Syrah Classicus vörösborát.   A Vinagora 2021 borversenyen Aranyérmet,  és a Legjobb Magyar Syrah díjat érdemelte ki ez a Villányi Borvidékről származó tétel.

Terméskorlátozott tőkékről kézzel szedett és válogatott kis mennyiségű Syrah szőlőből készült, a franciaországi észak-Rhone vidéki stílusban, ezért egyszerre elegáns és komplex bor.
Erjesztése és kezdeti érlelése acéltartályban ment végbe. Majd másodtöltésű francia barrique hordóban 6 hónapos érlelést követően került palackozásra. Nagy érlelési potenciállal rendelkező, azonban már megszelídült szerethető vörösbor.

Az akkurátus válogatásnak és kíméletes feldolgozásnak köszönhetően nagyon csekély kéntartalommal rendelkezik. Kicsit több mint ezer palack Pálma Syrah Classicus készült a 2018-as évjáratból.