cabernet sauvignon testes vörösbor

Cabernet Sauvignon vörösbor

Cabernet Sauvignon (Közepesen testes)

Classicus vörösbor

Szárazsági fok: Száraz

Cukortartalom: 1,3 g/l

Alkoholtartalom: 14,32%

Titrálható sav-tartalom: 5,4 g/l

Cukormentes extrakttartalom: 33,5 g/l

Francia eredetű világfajta, amely a villányi borvidék dűlőin is a legszebb arcát mutatja. Erjesztést követően, 12 hónapig nagy tölgyfahordóban érlelődik. Sötét intenzitású, mélyvörös színű nagy testű bor. Illatában és ízében erdei gyümölcsök fedezhetők fel. Sok éves érlelési potenciállal bír. A világ egyik legismertebb kékszőlőfajtája, jellemzően majdnem minden borvidéken termesztik.

A szőlőfajta eredete a Délnyugat-Franciaországban honos cabernet franc és sauvignon blanc szőlőfajták vadon történő beporzásának eredménye. Valószínűleg nevében is ezért szerepel: a francia „sauvage” szó jelentése ‘vad’, azaz a szőlőfajta neve „vad cabernet”.

A Cabernet Sauvignon Villányban testes magas csersavtartalmú bort ad, nagy tanninnal és  különleges zamattal, amely kiválóan passzol sült marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, máj- és húspástétomokhoz, kemény és kék penészes sajtokhoz.

Kiemelkedően magas antioxidáns tartalma miatt, mértékletes fogyasztása jó hatással van az egészségre.

A termesztés egyszerűségének köszönhetően népszerű a szőlészetek körében az egész világon. A vastag bogyóhéj ellenállóvá teszi a rothadásnak, a kemény fás szára miatt jó fagytűrő és a belőle készített bor jó struktúrájú és jól felismerhető karakterű.

A fajta ültetvények a világon nagyjából 260 000 hektár területen fekszenek. A leghíresebb termőterületek Franciaországban (Bordeaux), Olaszország (Toszkána), Amerikai Egyesült Államokban (Napa-völgy), Ausztráliában (Coonawarra) vannak, de szép borokat találunk Chilében, Dél-Afrikában és Új-Zélandon is.

Magyarországon a Villányi és a Szekszárdi borvidékről származó fahordós érlelésű, valamint barrique (barikolt) példák között vannak remek nagytestű magas csersav és alkoholtartalommal rendelkező borok.

Étel párosítások

Testes vörösbor ezért kiadós, nehéz, erős vagy fűszeres ételek mellé javasolt fogyasztása.

  • Marhapörkölt, Sült vagy grillezett marhahús, hamburger
  • Vadhúsok sütve, grillezve.
  • Bárányhús sütve, grillezve.
  • Füstöltsonka, füstölt-kolbász, steak-ek, pácolt húsok.
  • Székelykáposzta, töltött káposzta.
  • Sült kacsa
  • Lencse

Különleges sajtokhoz, diós süteményekhez, étcsokoládéhoz remek párosítás.

Koch Villányi Cabernet Sauvignon

A következő ajánlott tétel, a Koch Borászat Villányi Borvidéken, Nagyharsányban található Vin Art pincészetének remekműve. A borvidék minden különleges sauvignon elemét magában hordozza. Hosszas kisfahordós és palackos érlelést követően fejlődött igazi prémium vörösborrá.

A 2020-as magyar sommelier bajnok Evans Victoria jellemzése:

Igazán mély intenzitású rubin színű tekintélyes bort láthatunk a pohárban.

Feketeribizli, ribizli levél, aszalt meggy és csokoládé illat kápráztat el, majd néhány perc múlva a fejlettségből származó aromák a is lekvárosság és a likőrösség megjelennek.

A fa jelenléte érezhető, de az évek alatt szépen integrálódott és tökéletesen belesimult a borba.

A bort forgatva, látható a magas extrakttartalom, biztosak lehetünk a sűrű beltartalomban.

Ízében szeder és málnalekvár, aszalt paradicsom a leghangsúlyosabb aromavilág, dohányos, cseresznyés, édesköményes, mentás és szerecsendiós folytatással.

Nagy testű bor, amely szépen reprezentálja a villányi stílust. A test és az alkohol mellett a bor tanninjai is jelentősek, és kiérződik a magas minőségű fahordó is.

Pincepörkölt vagy őzhús mellé, karotta-pürével és aszalt paradicsommal ajánlom.

Koch Vörösbor