cabernet sauvignon testes vörösbor

Cabernet Sauvignon vörösbor

Cabernet Sauvignon (Közepesen testes)

Classicus vörösbor

Szárazsági fok: Száraz

Cukortartalom: 1,3 g/l

Alkoholtartalom: 14,32%

Titrálható sav-tartalom: 5,4 g/l

Cukormentes extrakttartalom: 33,5 g/l

Francia eredetű világfajta, amely a villányi borvidék dűlőin is a legszebb arcát mutatja. Erjesztést követően, 12 hónapig nagy tölgyfahordóban érlelődik. Sötét intenzitású, mélyvörös színű nagy testű bor. Illatában és ízében erdei gyümölcsök fedezhetők fel. Sok éves érlelési potenciállal bír. A világ egyik legismertebb kékszőlőfajtája, jellemzően majdnem minden borvidéken termesztik.

A szőlőfajta eredete a Délnyugat-Franciaországban honos cabernet franc és sauvignon blanc szőlőfajták vadon történő beporzásának eredménye. Valószínűleg nevében is ezért szerepel: a francia „sauvage” szó jelentése ‘vad’, azaz a szőlőfajta neve „vad cabernet”.

A Cabernet Sauvignon Villányban a legdélebbi ezért az egyik legmelegebb magyar borvidéken testes magas csersavtartalmú bort ad, nagy tanninnal és  különleges zamattal, amely kiválóan passzol sült marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, máj- és húspástétomokhoz, kemény és kék penészes sajtokhoz.

Kiemelkedően magas antioxidáns tartalma miatt, mértékletes fogyasztása jó hatással van az egészségre.

A termesztés egyszerűségének köszönhetően népszerű a szőlészetek körében az egész világon. A vastag bogyóhéj ellenállóvá teszi a rothadásnak, a kemény fás szára miatt jó fagytűrő és a belőle készített bor jó struktúrájú és jól felismerhető karakterű.

A cabernet sauvignon ültetvények a világon nagyjából 260 000 hektár területen fekszenek. A leghíresebb termőterületek Franciaországban (Bordeaux), Olaszország (Toszkána), Amerikai Egyesült Államokban (Napa-völgy), Ausztráliában (Coonawarra) vannak, de szép borokat találunk Chilében, Dél-Afrikában és Új-Zélandon is.

Magyarországon a Villányi és a Szekszárdi borvidékről származó fahordós érlelésű, valamint barrique (barikolt) példák között vannak remek nagytestű magas csersav és alkoholtartalommal rendelkező fajta borok és superior cuvée-k.

A cuvée-k legtöbbször a többi bordeaux-i fajtával Franc és merlot, kisebb nagyobb százalékos hozzáadásával történik, de több pince kísérletéből születtek nagy borok a Pinot Noir, a Syrah, Malbec, Zweigelt és Kékfrankos házasításokból is.

Étel párosítások

A sauvignon általában testes vörösbor ezért kiadós, nehéz, erős vagy fűszeres ételek mellé javasolt fogyasztása.

  • Marhapörkölt, Sült vagy grillezett marhahús, hamburger
  • Vadhúsok sütve, grillezve.
  • Bárányhús sütve, grillezve.
  • Füstöltsonka, füstölt-kolbász, steak-ek, pácolt húsok.
  • Székelykáposzta, töltött káposzta.
  • Sült kacsa
  • Lencse

Különleges sajtokhoz, diós süteményekhez, étcsokoládéhoz remek párosítás.

Koch Villányi Cabernet Sauvignon

A következő ajánlott tétel, a Koch Borászat Villányi Borvidéken, Nagyharsányban található Vin Art pincészetének remekműve. A borvidék minden különleges sauvignon elemét magában hordozza. A Borvidék nyugati felének remek diósviszlói Imre-völgy déli fekvésű dűlőjéből, hozamkorlátozott, kézzel szüretelt, válogatott Cabernet Sauvignon szőlőjéből készült tétel. Hosszas kisfahordós és palackos érlelést követően fejlődött igazi prémium vörösborrá. A Koch Borászat a Hajós-Bajai Borvidéken is termeszti ezt a kiváló fajtát.

A 2020-as magyar sommelier bajnok Evans Victoria jellemzése:

Igazán mély intenzitású rubin színű tekintélyes bort láthatunk a pohárban.

Feketeribizli, ribizli levél, aszalt meggy és csokoládé illat kápráztat el, majd néhány perc múlva a fejlettségből származó aromák a is lekvárosság és a likőrösség megjelennek.

A fa jelenléte érezhető, de az évek alatt szépen integrálódott és tökéletesen belesimult a borba.

A bort forgatva, látható a magas extrakttartalom, biztosak lehetünk a sűrű beltartalomban.

Ízében szeder és málnalekvár, aszalt paradicsom a leghangsúlyosabb aromavilág, dohányos, cseresznyés, édesköményes, mentás és szerecsendiós folytatással.

Nagy testű bor, amely szépen reprezentálja a villányi stílust. A test és az alkohol mellett a bor tanninjai is jelentősek, és kiérződik a magas minőségű fahordó is.

Pincepörkölt vagy őzhús mellé, karotta-pürével és aszalt paradicsommal ajánlom.

Koch Vörösbor