Cabernet Sauvignon vörösbor
Cabernet Sauvignon (Közepesen testes)
Classicus vörösbor
Szárazsági fok: Száraz
Cukortartalom: 1,3 g/l
Alkoholtartalom: 14,32%
Titrálható sav-tartalom: 5,4 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 33,5 g/l
Francia eredetű világfajta, amely a villányi borvidék dűlőin is a legszebb arcát mutatja. Erjesztést követően, 12 hónapig nagy tölgyfahordóban érlelődik. Sötét intenzitású, mélyvörös színű nagy testű bor. Illatában és ízében erdei gyümölcsök fedezhetők fel. Sok éves érlelési potenciállal bír. A világ egyik legismertebb kékszőlőfajtája, jellemzően majdnem minden borvidéken termesztik.
A szőlőfajta eredete a Délnyugat-Franciaországban honos cabernet franc és sauvignon blanc szőlőfajták vadon történő beporzásának eredménye. Valószínűleg nevében is ezért szerepel: a francia „sauvage” szó jelentése ‘vad’, azaz a szőlőfajta neve „vad cabernet”.
A Cabernet Sauvignon Villányban a legdélebbi ezért az egyik legmelegebb magyar borvidéken testes magas csersavtartalmú bort ad, nagy tanninnal és különleges zamattal, amely kiválóan passzol sült marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, máj- és húspástétomokhoz, kemény és kék penészes sajtokhoz.
Kiemelkedően magas antioxidáns tartalma miatt, mértékletes fogyasztása jó hatással van az egészségre.
A termesztés egyszerűségének köszönhetően népszerű a szőlészetek körében az egész világon. A vastag bogyóhéj ellenállóvá teszi a rothadásnak, a kemény fás szára miatt jó fagytűrő és a belőle készített bor jó struktúrájú és jól felismerhető karakterű.
A cabernet sauvignon ültetvények a világon nagyjából 260 000 hektár területen fekszenek. A leghíresebb termőterületek Franciaországban (Bordeaux), Olaszország (Toszkána), Amerikai Egyesült Államokban (Napa-völgy), Ausztráliában (Coonawarra) vannak, de szép borokat találunk Chilében, Dél-Afrikában és Új-Zélandon is.
Magyarországon a Villányi és a Szekszárdi borvidékről származó fahordós érlelésű, valamint barrique (barikolt) példák között vannak remek nagytestű magas csersav és alkoholtartalommal rendelkező fajta borok és superior cuvée-k.
A cuvée-k legtöbbször a többi bordeaux-i fajtával Franc és merlot, kisebb nagyobb százalékos hozzáadásával történik, de több pince kísérletéből születtek nagy borok a Pinot Noir, a Syrah, Malbec, Zweigelt és Kékfrankos házasításokból is.
Étel párosítások
A sauvignon általában testes vörösbor ezért kiadós, nehéz, erős vagy fűszeres ételek mellé javasolt fogyasztása.
- Marhapörkölt, Sült vagy grillezett marhahús, hamburger
- Vadhúsok sütve, grillezve.
- Bárányhús sütve, és grillezve.
- Füstöltsonka, füstölt-kolbász, steak-ek, pácolt húsok.
- Székelykáposzta, töltött káposzta.
- Sült kacsa
- Lencse
Különleges sajtokhoz, diós süteményekhez, és étcsokoládéhoz remek párosítás.
Koch Villányi Cabernet Sauvignon
A következő ajánlott tétel, a Koch Borászat Villányi Borvidéken, Nagyharsányban található Vin Art pincészetének remekműve. A borvidék minden különleges sauvignon elemét magában hordozza. A Borvidék nyugati felének remek diósviszlói Imre-völgy déli fekvésű dűlőjéből, hozamkorlátozott, kézzel szüretelt, válogatott Cabernet Sauvignon szőlőjéből készült tétel. Hosszas kisfahordós és palackos érlelést követően fejlődött igazi prémium vörösborrá. A Koch Borászat a Hajós-Bajai Borvidéken is termeszti ezt a kiváló fajtát.
A 2020-as magyar sommelier bajnok Evans Victoria jellemzése:
Igazán mély intenzitású rubin színű tekintélyes bort láthatunk a pohárban.
Feketeribizli, ribizli levél, aszalt meggy és csokoládé illat kápráztat el, majd néhány perc múlva a fejlettségből származó aromák a is lekvárosság és a likőrösség megjelennek.
A fa jelenléte érezhető, de az évek alatt szépen integrálódott és tökéletesen belesimult a borba.
A bort forgatva, látható a magas extrakttartalom, biztosak lehetünk a sűrű beltartalomban.
Ízében szeder és málnalekvár, aszalt paradicsom a leghangsúlyosabb aromavilág, dohányos, cseresznyés, édesköményes, mentás és szerecsendiós folytatással.
Nagy testű bor, amely szépen reprezentálja a villányi stílust. A test és az alkohol mellett a bor tanninjai is jelentősek, és kiérződik a magas minőségű fahordó is.
Pincepörkölt vagy őzhús mellé, karotta-pürével és aszalt paradicsommal ajánlom.