olaszrizling testes fehérbor

Olaszrizling fehérbor (testes)

Classicus fehérbor (testes)

Szárazsági fok: Száraz

Cukortartalom: 1,4 g/l

Alkoholtartalom: 12,64%

Titrálható sav-tartalom: 4,9 g/l

Cukormentes extrakttartalom: 18,0 g/l

Világos színintenzitású, halványsárga színű, melynek illatában, ízében keserűmandulára emlékeztető íz világ jelenik meg, amit lágy savgerinc egészít ki, fajtajelleges.

Az olaszrizling szőlő

Közepes, vagy gyenge tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű. Fürtje kicsi–középnagy (átlagos tömege 90–140 g), tömött, hengeres és gyakran van rajta mellékfürt. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet, enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. Az Észak-Dunántúlon például Csopakon a leglágyabb, Badacsony és Balatonederics felé a savas jelleg erősödik és Somlón a legerősebb. Egy helyen belül a hegyek északi részén savasabb, délen lágyabb.

Olasz vagy francia fajta, csak névrokonságban áll a rajnai rizlinggel. Magyarországon szinte minden borvidéken termelik, hazánkban markánsabban előjönnek a fajtára jellemző értékes illatok zamatok, mint eredeti termőhelyein.

Október első felében szüretelhető, későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta. Termése majdnem állandó minőségű, de a rothadás, a lisztharmat néha eléri. Túlérett szőlőjéből különleges, minőségű borokat készítenek.

Egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium.

Étel javaslat

Termőterülettől függő, a könnyűtől a testes fehérborokig változatos ízvilágú fajta. Fogyasztását könnyebb, illetve közepesen nehéz ételekhez javasoljuk.

  • Sült tenger gyümölcsei, rákok, sült vagy füstölt lazac,
  • sült, grillezett csirke, zöldségek, sült-rántott halak.

Almával, mogyoróval fogyasztva kellemes ízélményeket biztosíthat.

Koch Olasz Módi Cuvée fehérbor

Az olaszrizling finom savgerincét tökéletesen illeszkedve kerekíti a teljes érettségben szüretelt rajnai rizling,  kemény mégis finom savaival. A két fajta aromái szépen összesimulnak és együtt idézik elénk az ősz élénk világát. Közepes testű fehér cuvée minimális maradékcukorral ami a mandulás lecsengést és a rajnai petrolosságát finomítja mediterrán jellegű ízletes borrá. Az Olasz életérzést fokozhatjuk kis mennyiségű szódával fröccsként fogyasztva.

Mindkét nemes fajta kiválóan érzi magát Magyarország legmelegebb Borvidékén, így sikerült egy szép cuvée-t készíteni házasításukkal.

Forrás: wikipédia