
Olaszrizling fehérbor (testes)
Classicus fehérbor (testes)
Szárazsági fok: Száraz
Cukortartalom: 1,4 g/l
Alkoholtartalom: 12,64%
Titrálható sav-tartalom: 4,9 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 18,0 g/l
Világos színintenzitású, halványsárga színű, melynek illatában, ízében keserűmandulára emlékeztető íz világ jelenik meg, amit lágy savgerinc egészít ki, fajtajelleges.
Az olaszrizling szőlő
Közepes, vagy gyenge tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű. Fürtje kicsi–középnagy (átlagos tömege 90–140 g), tömött, hengeres és gyakran van rajta mellékfürt. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet, enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. Az Észak-Dunántúlon például Csopakon a leglágyabb, Badacsony és Balatonederics felé a savas jelleg erősödik és Somlón a legerősebb. Egy helyen belül a hegyek északi részén savasabb, délen lágyabb.
Olasz vagy francia fajta, csak névrokonságban áll a rajnai rizlinggel. Magyarországon szinte minden borvidéken termelik, hazánkban markánsabban előjönnek a fajtára jellemző értékes illatok zamatok, mint eredeti termőhelyein.
Október első felében szüretelhető, későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta. Termése majdnem állandó minőségű, de a rothadás, a lisztharmat néha eléri. Túlérett szőlőjéből különleges, minőségű borokat készítenek.
Egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium.
Étel javaslat
Termőterülettől függő, a könnyűtől a testes fehérborokig változatos ízvilágú fajta. Fogyasztását könnyebb, illetve közepesen nehéz ételekhez javasoljuk.
- Sült tenger gyümölcsei, rákok, sült vagy füstölt lazac,
- sült, grillezett csirke, zöldségek, sült-rántott halak.
Almával, mogyoróval fogyasztva kellemes ízélményeket biztosíthat.
Koch Olasz Módi Cuvée fehérbor
Az olaszrizling finom savgerincét tökéletesen illeszkedve kerekíti a teljes érettségben szüretelt rajnai rizling, kemény mégis finom savaival. A két fajta aromái szépen összesimulnak és együtt idézik elénk az ősz élénk világát. Közepes testű fehér cuvée minimális maradékcukorral ami a mandulás lecsengést és a rajnai petrolosságát finomítja mediterrán jellegű ízletes borrá. Az Olasz életérzést fokozhatjuk kis mennyiségű szódával fröccsként fogyasztva.
Mindkét nemes fajta kiválóan érzi magát Magyarország legmelegebb Borvidékén, így sikerült egy szép cuvée-t készíteni házasításukkal.
Organikus biobor
A következő tétel egy ökológiai termesztésből készített olaszrizling biobor. A szőlőművelés során nem használtak semmilyen szintetikus növényvédőszert és rovarölő szerek alkalmazására sem került sor. Kíméletes kézi szüretelést követően reduktív erjesztés, majd rövid hordós érlelés után került palackba.
Citromsárga színű, testes és komplex száraz fehérbor. Illatában intenzív vaníliás tölgyfahordós jegyek dominálnak, amelyek szépen illeszkednek az Olaszrizlingre jellemző gyümölcsös jellemzőkkel. Grafit, cédrus, dohány, aranyalma és fehér virágok sora jelenik meg az illatban.
Kóstolva tökéletes olajos textúrájú, ahol a kortyban a fás és virágos zamatok mellett az intenzív sárga-dinnyeíz is megjelenik.
Az Organic Olaszrizling elegáns, tartalmas bor mely magában hordozza a bácskai feketeföld gazdagságát. Innovatív termesztésének és feldolgozásának hála valóban egy természetközeli, naturális tétele a Koch Borászatnak.

Forrás: wikipédia